top of page
bankmik._srcset-large.jpg
Skærmbillede 2021-01-03 kl. 20.40.31.png

Projekter i støbeskeen

Biografi: Niels Erik Bank-Mikkelsen

Jeg researcher til en biografi om Niels Erik Bank-Mikkelsen. Manden, der som forsorgschef i 60’erne og 70’erne blev kendt, nationalt og internationalt, for sin kamp for at tilbyde mennesker med udviklingshandicap et liv så nær det normale som muligt. 

 

Det gjorde han blandt andet med udgangspunkt i et kristent og humanistisk livssyn, en ungdom i kamp mod nazisme og tysk besættelse af Danmark - og et tæt samarbejde med forældre og pårørende, som blev indledt allerede i 50’erne, hvor Bank-Mikkelsen var sekretær for det udvalg, der forberedte den nye åndssvagelov af 1959.

 

Bank-Mikkelsen var en markant og munter stridsmand for sin sag, uanset om modstanderne var den nazistiske besættelsesmagt, reaktionære overlæger i forsorgen, nærige politikere der spændte ben for realiseringen af en visionær lov, en ofte uforstående offentlighed - eller for den sags skyld den senere amerikanske præsident Ronald Reagan, som han stødte sammen med i midten af 60’erne. 

 

Aktuelt står jeg på hovedet i 120 arkivkapsler, som er placeret hos Lev, i fire flyttekasser med arkivalier som familien generøst har overladt mig - og i fuld gang med en serie interviews med de overlevende livsvidner. Opgaven er, sagt på jydsk, pænt omfattende - men arbejdet skrider planmæssigt fremad.

Podcast: Miraklet i Vangede

I 1984 lød der en højst overraskende melding fra M-huset i Vangede. Stort set alle stedets 18 beboere var i stand til at kommunikere med omverdenen ved hjælp af staveplader. Beboerne, der var vurderet til at have en intelligenskvotient på omkring 20, kunne altså betjene sig af et fuld udviklet skriftsprog, blot de fik håndstøtte af en pædagog.

 

Meldingen blev startskud på en voldsom debat, der strakte sig over de næste fem-seks år. Uenigheden var stærk, både inden for den nye faggruppe socialpædagogerne, der havde fået hovedansvaret for arbejdet med mennesker med udviklingshandicap og i forældreorganisationen Lev. Uenigheden afspejlede sig i høj grad i medierne, i aviser og tidsskrifter, i radio og TV.

 

Tilhængerne talte om et nyt gennembrud, der åbnede for uanede muligheder i arbejdet med at udvikle de hidtil sprogløse og dybt handicappede. Modstanderne talte om okkulte metoder og hævdede blandt andet, at det var lettere at ramme et rent A med violinen på ryggen end at stave ord på en staveplade på den måde, det blev gjort i M-huset.

 

Tre forskellige undersøgelser bragte ikke nogen endelig afklaring, og imens spredte brugen af staveplader sig til stadigt flere bosteder og aktivitetscentre. Indtil en dag, hvor politiet hentede først en og siden flere forældre, som beboere ved hjælp af stavepladerne anmeldte for incest.

 

Jeg arbejder sammen med journalist Bille Sterll på at skabe en podcast om drømme, faglighed, lidenskab og videnskab som i sjældent voldsom grad satte sindene i bevægelse - og som stadig har potentiale til at gøre det tre årtier senere.

bottom of page